Afrikas mektigste foss lokker én million turister til det nordvestlige hjørnet av Zimbabwe hvert år. Victoria Falls er en mektig attraksjon, men byen med samme navn er også mye mer enn frådende vann.
– De fleste bor på fancy hotell og spiser internasjonal mat der inne – og går dermed glipp av fantastiske opplevelser, sier Sarah Lilford.
Kokebokforfatteren og cateringdronningen i Zimbabwe er høyt og lavt. Hun rekker akkurat å by på et glass med utshwala – en slags øl med sølevannkonsistens – da vi ankommer bydelen Chinotimba et par kilometer fra sentrum av Victoria Falls, før hun må trå til på kjøkkenet. Kveldsmørket har for lengst senket seg over turistbyen rett ved grensen til Zambia, men Dusty Road Township Experience lyser opp med både design og smaker.
Mat til å bli glad av
Dusty Road er et spisested til å bli glad av. Veggene er pyntet med kreativ kunst laget på alt fra flaskekorker til gafler. Et badekar delt i to fungerer som sitteplasser ved et av bordene. Glassene er laget av avkuttede vinflasker, hvor flaskehalsen er blitt stett.
– Det skal være gøy og godt, forteller Sarah.
Menyen består av lokale spesialiteter som chimodho (maisbrød), sadza (maisgrøt), fritert kapenta (tørket småfisk), inkukhu eledovi (kylling med peanøttsaus) og stekte mopane-larver. Det er smaken av Zimbabwe, servert i en av Øst-Afrikas mest utradisjonelle restauranter hvor kjøkkenet er ute i hagen og komfyren er vedfyrt. Men dette er ikke stedet du kommer over ved en tilfeldighet. Chinotimba er en fattig bydel med enkle hus, ofte omtalt som en «township». Dette er så langt unna turisttråkket du kommer i Victoria Falls. Sånt byr gjerne på utfordringer når målgruppen er turister. Dusty Road åpnet dørene i 2017, men det tok lang tid før Sarah og hennes team fikk fart på sakene.
BLI ABONNENT PÅ VAGABOND REISELYST!
– I starten var det vanskelig å få conciergene ved turisthotellene til å skjønne hvorfor de skulle anbefale dette stedet til sine gjester. Hotellansatte er jo folk som bor i området, og de kunne ikke fatte hvorfor en turist skulle ha ønske om å reise ut i en township og spise middag fra en tinntallerken i en rufsete restaurant, smiler Sarah.
En ny attraksjon
Hun vokste selv opp på en gård utenfor Harare, men i likhet med de fleste andre hvite gårdseiere i landet ble hennes familie fratatt gården i landreformene president Robert Mugabe lanserte på slutten av 90-tallet. Siden har den driftige damen slått seg opp med cateringfirmaet Dusty Road, samt skrevet to populære kokebøker. Dusty Road Township Experience er på mange måter et resultat av livets ytterpunkter, og kokkens kunnskap om lokale råvarer og entusiasme for gode smaker gjør at Victoria Falls har fått en ny attraksjon.
KLAR FOR SAFARI? FINN INSPIRASJON HER!
– Det har gått opp og ned i livet. Men jeg er veldig stolt av dette stedet, og vi er her for å gjøre en forskjell. Maten er så autentisk som den kan bli, slår hun fast.
I tillegg til hennes 12 ansatte fra Chinotimba, drypper det også på både de som selger frukt og grønt på det lokale markedet og sjåførene som frakter turister ut til restauranten. Sånn må det nesten være når du har Afrikas mektiges foss omtrent på dørstokken – og dermed er det bare å nyte lokale smaker med ekstra god samvittighet.