Les om årets reisenyheter i Sverige her!

Les om årets reisenyheter i Norge her!

Tornby strander en del av Skudestien. Foto: Daniel Brandt Andersen

Nordjylland: Klart for Skudestien

Navnet på den nye turstien langs vestkysten av Nordjylland peker på den historiske handelen mellom Tornby og Norge, og den 14,2 kilometer lange vandrerleden går også innom en historisk handelsgård med utstilling om det samme temaet. Skudestien er den nyeste av i alt fire kyststier som tar utgangspunkt i Tornby. Her er det flatt terreng, men likevel stor variasjon i natur. Stien går forbi innsjøer, gjennom tett furuskog og ut mot kysten. Et utmerket sted for å strekke på beina etter båtturen over til Hirtshals. 
Mer info: Skudestien er en del av et nettverk med fire turstier fra Tornby.

Carslberg Byen i København. Foto: Home of Carlsberg

København: Ny vår for Carlsberg 

En av Københavns historiske bydeler er i ferd med å få en ny vår – mye takket være et verdenskjent bryggeri. Etter besøkssenteret Home of Carlsberg åpnet rett før jul etter fem års oppussing har en av storbyens historiske kvarter fått en etterlengtet attraksjon. Carlsberg er nemlig mer enn øl; det er også navnet på en bydel. Carlsberg Byen er et satsningsområde med en fascinerende sammensmelting av kultur, historie og avantgarde-arkitektur i et «gammelt nytt» område på grensen mellom Varby og Vesterbro – og med åpningen av det nye ølmuseet er selve flaggskipet for bydelen på plass. Mer info: homeofcarlsberg.com

Helsingør har fått utmerkelsen «European Green Leaf» i 2024. Foto: Lukas Bukoven

Helt grønn i Helsingør

Grønn og bærekraftig fokus over tid gjør at Helsingør kan skilte med utmerkelsen «European Green Leaf» i 2024. Den danske byen er i tillegg til Velenje i Slovenia den eneste som har fått denne prisen av Europakommisjonen i år, og er et symbol på en langvarig innsats for å skape et bedre bymiljø. Helsingør får skryt for måten det moderne sjøfartsmuseet (tegnet av stjernearkitekt Bjarke Ingels) ble etablert i en gammel tørrdokk, samt hvordan hotell- og restaurantbransjen jobber med å bli mer bærekraftig. 
Mer info: Hamlets hjemby er bare 40 minutter med tog fra København.

Vikingminner på verdensarvlisten. Foto: Daniel Villadsen

Trelleborg: Den nye verdensarven 

I fjor høst fikk danske ringborger plass på UNESCOs verdensarvliste. Disse historiske skattene er spredt over hele Danmark. Festningene stammer fra mellom år 958 og 987 da Danmark var styrt av Harald Blåtann, og representerer den mest fremtredende arkeologiske arven fra vikingtiden i Danmark. I Trelleborg (bildet) kan man fortsatt se restene av den store borgen, og besøkende kan utforske vikingenes liv ved å besøke den rekonstruerte landsbyen Slagløse som er den del av det danske nasjonalmuseet.
Mer info: Fire danske ringborger er på verdensarvlisten: Aggerborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Borgring i Køge og Trelleborg i Slagelse.

Kunstmuseet ARoS er alltid aktuelt med nye utstillinger. Foto: ARoS

Århus: 20 år med kunst i særklasse

Det ikoniske kunstmuseet ARoS i Århus feirer 20 år med et banebrytende utstillingsprogram. Jubileumsåret skal by på et globalt fokus, hvor tema som likestilling, sosial rettferdighet, kapitalisme og utfordringen med digital avhengighet formidles gjennom kunsten til blant andre Jenny Holzer, Barbara Kruger og Sarah Sze. I tillegg skal Ron Muescks kjente skulptur Boy forenes med A Girl. Det er med andre ord tid for både refleksjon og framtidsutsikter, og det skal være provoserende og engasjerende, ifølge museet. I utstillingen Sky Gazing rettes blikket mot himmelen, i påvente av at Jamas Turrell sin installasjon The Dome, a Skyspace åpner neste år i det som er et av Nord-Europas største kunstmuseer. 
Mer info: ARoS har ti etasjer med moderne kunst midt i Åros, samt «regnbuen» på toppen. Inngang kr 270.

Utforsk København i båt. Foto: GoBoat

Cruise i København

Opplev København fra sjøsiden med privat luksusbåt. Det er årets nye konsept fra GoBoat, som fra før er kjent for ha «piknikbåter» til utleie i storbyens havneområde og kanaler, hvor attraksjoner som Christiansborg, Operaen, Amalienborg Slot er godt synlig fra sjøen. Med lokal kaptein bak styret er det bare å lene seg tilbake og nyte livet på vannveien – eller kanskje i retning havet for å bade? Båtene er elektriske, så her er det stille seilas over bølgene. Det er også muligheter for å bestille snacks og drikke ombord. 
Mer info: Luksusbåt med kaptein og plass for ni passasjerer koster fra kr 850 for en time med Goboat.dk.

Grønne gleder i den nye Operparken. Foto: Operaparken

Den nye Operaparken

En helt ny og grønn oase har oppstått rett ved operahuset i København. Operaparken ble offisielt åpnet i oktober i fjor, og er et godt eksempel på at det er mulig å kombinere så ulike elementer som parkeringshus og parkliv. To etasjer med parkeringsplasser er skjult under den grønne parken i det storstilte prosjektet tegnet av Cobe arkitekter. Her er det grønne gleder og botaniske attraksjoner over 21 500 m2 hvor planter og trær fra hele verden danner seks hager, deriblant den nordiske skogen, den engelske hagen og et subtropisk atrium i Drivhuset. 
Mer info: Operaparken er mellom Papirøen og Operaen. Gratis inngang.

Carls Camino er en hyllest til komponisten Carl Nielsen. Foto: VisitOdense

Fyn: På sporet av Carls Camino

Det er deilig å gå til fots i Danmark, og ingenting er bedre enn når fotturen kombineres med både kultur og kulinariske fristelser. Carls Camino er en 110 kilometer lang rute som skal gå gjennom øya Fyn, og navnet kommer fra den anerkjente danske komponisten Carl Nielsen. Turen starter i hjertet av Odense, hvorfra turen går gjennom sjarmerende landskap og ender opp i den hyggelige byen Faaborg på Sør-Fyn. En fin tur med muligheten til å følge i Nielsens fotspor, ledsaget av 40 «lydfortellinger» fra komponistens innholdsrike liv. Turen er delt opp i 12 ruter, som alle skal være klare i september. 
Mer info: Deler av Carls Camino vil bli tilgjengelig i sommer. Første etappe går langs Odenses sjarmerende gater og smug.  

Små feriehus og store ferieopplevelser i Sør-Jylland. Foto: Tiny Seaside

Sør-Jylland: Smått og godt

Små hus, store naturopplevelser. Det er noe av essensen med de nye mikrohusene som leies ut rett ved den nydelige stranden Åbenrå i Sør-Jylland. Feriestedet i Skarrev er bevisst utformet for å sikre best mulig komfort samtidig som det skal være minst mulig inngrep i naturen, og skal være det første av sitt slag i Europa. Her har gjestene det de trenger, men ikke så mye mer! Dermed rettes fokus mot utendørsopplevelser og sosiale aktiviteter – akkurat som det skal være på ferie. Med stranda omtrent på dørstokken er forholdene ypperlige for god, gammeldags sommerferie i Danmark. 
Mer info: Tiny Seaside fra kr 2000 per natt, soveplass for fire. De har også hus i Loddenhøy og Kegnæs.

20 år med palmesus i Frederikshavn. Foto: Visit Frederikshavn

Jubileum for palmesus i Frederikshavn

Frederikshavn er mest kjent som en inngangsport til bilferier i Danmark, men det er også verdt å tilbringe litt tid i kystbyen på Nord-Jylland. I år er det 20-årsjubileum på Danmarks eneste palmestrand. Mer en 100 flotte palmer har blitt flyttet ut fra sin årlige vinterdvale og ned på den 400 meter brede sandstranden i Frederikshavn, hvor omgivelsene minner mer et tropisk reisemål i Karibia enn en strand nord i Europa. Daffe dager med palmesus og bølgeskvulp ved Kattegat kombineres med byens gode utvalg av både restauranter og attraksjoner. Best utsikt får du fra plattformen øverst på Pikkerbakken, mens klassiske danske retter som stjerneskudd og andre smørrebrød frister i sjarmerende Det Gule Pakhus nede i sentrum. 
Mer info: DFDS har passasjerferje mellom Oslo og Frederiks­havn.

Les om årets reisenyheter i Sverige her!

Les om årets reisenyheter i Norge her!

TIL HOVEDSIDEN