Solstrålene fra morgensola glimter over de gylne sandfargede fjellene i havnen Landmark Marina. Ørken og fjell møter langstrakte strender og fargesprakende korallrev ved inngangsporten til nasjonalparken Ras Mohammed, Egypts aller første nasjonalpark og et område man kan utforske på dagstur i båt. Dykkerbåten First One putrer sakte mot første dykke- og snorklestopp. Rødehavet er kjent for sitt krystallklare vann og enorme artsmangfold. Bare i nasjonalparken finnes det over 220 varianter av koraller og over 1000 sorter fisk.
Livet under vann
– Ras Mohammed og Rødehavet anses som et av de fineste stedene i verden å snorkle. Her er det opptil 35 meter sikt og et utrolig rikt og variert marineliv. Fra Sharm el-Sheikh er over 80 dykkesteder tilgjengelig på dagstur. Man kan se havskilpadder, ørnerokker, mantaer, hvalhai og kjente skipsvrak. Det er virkelig et undervannsparadis, forteller dykkerinstruktør Yehia «Yayas» Arafa som i dag skal ta oss til to korallrev og sandbanken White Island, med kallenavnet «Egypts Maldivene».
Båtens motor blir slått av, ankeret kastes. Nå er det vår tur til å oppdage Rødehavets magiske undervannsverdenen. Selv på snorkletur kommer vi tett på det rike dyrelivet. En liten klovnefiskfamilie titter frem fra anemonen, mens sommerfuglfisker, englefisker og rokker svømmer grasiøst blant det fargerike korallrevet under oss.
LES MER OM EKSOTISKE REISER HER!
Da Sharm ble Sharm
Dykkeparadiset Sharm el-Sheikh ligger på den sørlige tuppen av Sinaihalvøya, der Suez- og Akababukten møter Rødehavet. Det var på denne halvøya Moses fikk de 10 bud, og fremdeles er fotturen til Katarinaklosteret og opp til Sinaifjellet ved soloppgang en populær aktivitet både for pilgrimer og aktive turister.
Besøkende kan også utforske ørkenen med firhjuling, dra på shopping i det gamle markedet i Hadaba, se solnedgangen fra El Fanar Beach, nyte utsikten over Rødehavet fra den hippe klippebaren Farsha Mountain Lounge eller pleie kropp og sjel med spa og hammam. Det er også mange som kombinerer et besøk til Sharm el-Sheikh med Kairo, pyramidene i Giza, eller til og med Luxor.
Strandstedet er blitt et allsidig reisemål på historisk grunn, men det var først for 45 år siden at turisme ble en relevant industri her. Frem til 1979 var Sinaihalvøya en del av Israel, og som en del av Den egyptiskisraelske fredsavtalen fikk Egypt halvøya tilbake. Rødehavets turkise hav, solsikre vintre, kun et par regndager i året og kilometer med strandlinje ga gode forutsetninger for å bygge opp en destinasjon fra bunnen av. Navnet til den nye kjæledeggen ble dermed Sharm, som betyr «den lille bukten», og Sheikh, som er en betydningsfull mann med mye makt og penger. Strandhoteller poppet opp og turistene strømmet til. En stund var det populært for russere, men i dag er det ferierende fra mange forskjellige land her – også et økende antall nordmenn.
BLI ABONNENT PÅ VAGABOND REISELYST!
Den store endringen
I 2022 ble FNs klimakonferanse arrangert i Sharm, noe som førte til at badebyen fikk seg et etterlengtet løft. Verdenslederne fikk se Sharm el-Sheikh fra sin beste side og myndighetene tok en rekke grep for å endre strandstedets litt tvilsomme omdømme. Hovedveien Peace Road, som strekker seg 35 kilometer fra nord til sør, fikk flere felt. Gangveier ble bygget og rundkjøringer dekorert med palmer og kunstneriske skulpturer. Mot fjellene i nord ble det bygd en 36 kilometer lang sikkerhetsmur som skulle beskytte verdenslederne, men også sørge for at fremtidige turister ville føle seg ekstra trygge.
Nye luksushoteller kom til og allerede etablerte resorter satset stort på oppgraderinger. Blant dem luksuskjeden Four Seasons hvor vi skal spise lunsj. I 2022 doblet de resortens størrelse med blant annet fem nye restauranter, 90 nye rom og suiter, to nye bassenger, et spa inspirert av oldtidens Egypt, et nytt dykkesenter og en kilometer med privat palmekantet strand.
Vi får en følelse av å tre inn i et palass. Arabisk arkitektur, frodige hager og blomstrende bougainvillea møter oss på vei ned til restauranten Waha på Sharm el-Sheikhs mest luksuriøse hotell. Fargepaletten til hotellet er inspirert av gyllen sand og azurblått vann. Det er i perfekt harmoni med omgivelsene.
En følelse av zen skyller over oss.
Servitøren anbefaler signaturretten grillede egyptiske kjempereker etterfulgt av mango pannacotta. Maten er av ypperste klasse. Det kulinariske utvalget i Sharm el-Sheikh har fått seg et løft, noe kjøkkensjefen Marin Leuthard (53) har mye av æren for. Han bruker kun lokale ingredienser, inkludert sjømat fra Rødehavet, eksotiske frukter, autentiske krydderblandinger og egyptisk olivenolje. Og så er den vakker – Four Seasons fotogene beduinfrokost har for lengst blitt en Instagramfavoritt.
Det gamle markedet
Autentiske smaker og egyptiske vibber får man også i det gamle markedet i Hadaba, et område som snirkler seg rundt moskeen El Sahaba litt sør for Four Seasons. På en reise til Nord-Afrika er det selvsagt essensielt å kjenne litt på den tradisjonelle kulturen, så vi blir med på guidet ettermiddagstur til det sentrale Sharm el-Sheikh. Turen starter med et stopp ved Mustafamoskeen og den koptiske kirken Den himmelske katedral, som for noen år siden ble kåret til en av de vakreste kirkene i verden. Deretter venter papyrusdemonstrasjon, innføring i egyptiske parfymer, essenser, krydder og olje på Nile Pharaohs bazar. Snart står vi på parkeringsplassen ved det gamle markedet i Hadaba, fulle av inntrykk, men likevel sultne på mer.
– Her kan dere handle suvenirer, krydder, parfyme eller egyptisk kunst på papyrus eller besøke moskeen. Eller kanskje dere vil ri på en kamel? sier guiden Muhammad Kamal.
Vi rusler over markedsplassen og inn i området som kalles «Old Egypt Shopping Village», hvor trapper, kafeer og fontener er hugget inn i en sandfarget klippevegg. Det dufter røkelse og krydder. På plassen foran moskeen tripper kamelene rundt med turister på ryggen. Det gamle markedet i Hadaba har også flere gode lokale restauranter og etter tips fra guiden spiser vi middag på El Masrien, en lokal favoritt som har eksistert i over 30 år, kjent for rykende ferske arabisk brød, meze og shawarma.
Men dagen er ikke over. Det hippeste stedet å være når solen går ned, er Farsha Mountain Lounge en liten gåtur fra gamlebyen i Hadaba. Den spektakulære loungebaren brer seg nedover en sandfarget klippe som flankeres av krystallklart hav og en liten strand i retning solnedgangen. Det populære stedet er innredet med fargerike tepper, antikviteter og flere hundre gullfargede lykter. Servitøren fører oss til et lavt bord omkranset av rødmønstrede beduinske sitteputer, Aladdinlamper i taket og med fantastisk utsikt over Rødehavet. På menyen er det ferske juicer, egyptisk te, fargerike cocktails og vannpipe, mens rolig arabisk loungemusikk spilles fra høyttalerne. Dette er virkelig en sjarmerende bit av Sharm!
BLI KJENT MED MAROKKO
– Les mer her!
Strandliv i fokus
Selv om kveldene i Sharm el-Sheikh kan by på gode restaurantopplevelser, shopping i gamlebyen eller cocktails på hippe klippebarer i solnedgang, er det mange som kommer hit utelukkende på grunn av sol og strandliv. Og Sharm el-Sheikhs 35 kilometerer lange kystlinje har flere flotte strender og strandområder, med ulike kvaliteter.
Naama Bay er et av de mest populære strandområdene og det aller første turistområdet. Her er det også et sentrum med gågater, basarer, restauranter og utesteder. Stranden El Fanar er også verdt et besøk, med gode snorklemuligheter rett utenfor dørstokken, og ikke minst vakre Cuba Café med solstoler, hengekøyer og Instagram-vennlige husker. Selv har vi base på Pickalbatross Laguna Vista i Nabq Bay i nord, som er det nyeste og mest moderne strandområdet. Her ligger luksusresortene på rad og rekke langs en bred og langgrunn sandstrand. Denne delen av feriebyen har også oftere gode vindforhold, til glede for kitere og windsurfere.
Det terrakottafargede hotellet har all tenkelig luksus, flere basseng, tennisbaner, eget badeland og restauranter som serverer god og variert mat. Om ettermiddagen er det yoga på en gressplen ved et av bassengene, mens spaavdelingen byr på massasjebehandlinger og hammam. Nede på stranden er det rikelig med plass på strandstolene, og piren som strekker seg flere hundre meter utover det langgrunne vannet gjør det enkelt å snorkle rett utenfor hotellet.
Ørkensafari
Sharm el-Sheikhs beliggenhet mellom ørken, fjell og Rødehavet gjør det til et drømmested for strandløver. Men det er også enkelt å krydre badeferien med noe mer enn slaraffenliv. Da bør en utflukt til ørkenen stå høyt på listen.
– Er dere klare, spør Zizo Mahumud fra Stargazing Safari og tråkker på gassen.
Han leder kolonnen med firhjulinger mot første stopp av ørkensafarien, en beduincamp hvor vi skal få servert te, lage arabisk brød og ri på kameler om vi vil.
Mens ørkenen i Emiratene kan skilte med bølgende sanddyner, er det fjellene som imponerer på ørkensafari utenfor Sharm el-Sheikh.
Det blir raskt mørkt, men stjernehimmelen lyser opp.
– I tillegg til å være ørkenguide er har jeg også ekspertise innen astronomi, sier Zizo og parkerer firhjulingen sin i nærheten av to teleskop som står plassert omkranset av fjell i alle kanter.
– Det ene teleskopet er stilt inn for å se Jupiter. Gjennom det andre ser man Saturn, forteller Zizo.
Han forteller også om Nordstjernen og hvordan beduinene bruker denne stjernen for å navigere seg i ørkenen.
Vi hopper på firhjulingene våre igjen og følger etter Zizo. Siste stopp er ved en ny beduincamp hvor vi skal spise middag. Fjellkanten som omkranser beduinleiren lyses opp av et titalls lykter og etter flere kulturelle innslag får vi servert egyptisk grillmat under stjernene.
Strandstedet Sharm el-Sheikh har mange ansikter og kan by på solrike dager på langstrakte strender og en magisk undervannsverden, men også stilige luksushotell og blinkende stjerner i ørkenen.
Rett og slett et overraskende sjarmerende sted.